Strijd om vakmensen start bij 14-jarigen op het vmbo
10 mrt. 2020

Werkgevers springen om technici, verpleegkundigen en hoveniers. In Nieuw-Vennep zetten ondernemers in op ontmoetingen met 14-jarige vmbo-scholieren. Want de zoektocht naar goede vakmensen kan niet vroeg genoeg beginnen.

Wij doen water, gas, warmtepompen, zonnepanelen en een stukje binnenhuisarchitectuur. Is dat iets voor je?' Tweedeklasser Nick kijkt Pascal Weel van installatiebedrijf Van Nes twijfelend aan. 'Ik wil de techniekkant op, maar voor de rest zou ik echt niet weten wat ik wil worden.' Weel grijpt zijn kans en laat op een tablet foto's zien van badkamers, zijn collega's en het wagenpark. 'Je krijgt bij ons ook opleidingen. En we zitten in Noordwijkerhout, dat is bus 51. Kan ik je een beetje enthousiast maken?'

Nick is een van de 20.000 scholieren die dit voorjaar in gesprek gaat met bedrijven tijdens VMBO On Stage, de verzamelnaam van zo'n 20 regionale 'beroepenfeesten' waar jaarlijks meer dan 4000 werkgevers aan meedoen. Het doel is scholieren te helpen met het vinden van een beroep dat bij ze past. De keuzehulp is geen overbodige luxe: in het vmbo kiezen scholieren aan het eind van het tweede schooljaar een profiel waarmee ze voorsorteren op een beroep. Ze zijn dan veertien jaar.

Dit en meer stond in een zeer uitgebreid artikel in het Financieel Dagblad (fd) op 10 maart jl. Auteursrecht is voorbehouden aan het fd.  


 

VMBO ON STAGE WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: